Implantati in pogosta vprašanja pacientov, 2. del
19. maj 2021

Nič v življenju ni večno. Prepričanje pacientov, da se titanijev implantat ne more uničiti je napačno. Titan je zares trden in biokompatibilen material, vendar se v zvezi z njim kljub temu lahko pojavijo težave. Tehnične težave v smislu zloma ali odvijačenja krone ali vmesnega abutmenta so sicer zelo redke, a možne. Te lahko zmanjšamo z izbiro primernega pacienta (na primer pacienta, ki ne škrta in ima urejen griz), vgradnjo preverjenih znamk implantatov, doslednim upoštevanjem navodil proizvajalca pri vijačenju implantata ali prevleke in primerne in pravočasne obremenitve implantata. Seveda ne smemo pozabiti na strokovnega implantologa z izkušnjami in zobozdravnika, ki mu zaupate in bo vaše implantate kontroliral.


Bolj pogost zaplet je pa biološke narave in vezan na vnetne zaplete neposredne okolice implantata – to sta dlesen in kost. Fiziološka izguba kosti okoli vsadka znaša okrog 0,2 mm na leto. V koliko pa ne upoštevate navodil o specifični higieni okoli implantata in ne hodite redno na kontrole, se lahko ob implantatu sprva pojavi vnetje imenovano perimukozitis, ki je omejeno na dlesen in ga prepoznamo po krvavenju in nabreklosti in nastanku žepka. V kolikor proces napreduje pa pride do topljenja kosti okoli implantata, takrat govorimo o periimplantitisu. Pojavi se kostni žepek iz katerega teče kri ali gnoj, lahko nastane oteklina. V zadnji fazi implantat lahko izgubi oporo in se zato omaje. Takrat ga lahko samo še odstranimo. 


Imate dodatna vprašanja?


Torej od implantatne rešitve, za katero ste odšteli kar nekaj denarja, ne morete pričakovati, da bo  večna. Dejstvo pa je, da če ste imeli dobre biološke pogoje (kvalitetno kost in nimate pridruženih bolezni in terapij), ne kadite in boste redno hodili na kontrole in dobro vzdrževali in pa seveda strokovna izvedba dela implantologa in vašega zobozdravnika, lahko življenjsko dobo gotovo podaljšate za enkrat, dvakrat ali celo trikrat.


PO IMPLANTAT NA POČITNICE?

Veliko je bilo že zapisanega o dentalnem turizmu. Latinski izraz pravi: Hitro narejeno, hitro gnilo! Pacient, ki si želi hitre in poceni rešitve, se po navadi opeče.  Da ne bo pomote, čez mejo je ogromno strokovnjakov z znanjem in srcem na pravem mestu. Velikokrat pa smo tudi videli, da je motiv nekaterih zobozdravnikov in implantologov le želja po dobičku. Pacienta, ki pride iz sosednje države ne poznajo in z njim nimajo nobenega odnosa in ga ne nameravajo kontrolirati, kar je pomemben del vzdrževanja implantata. Rezultat je hitra implantacija, mnogokrat brez pravega načrta, anamneze, brez celostne rehabilitacije ter brez navodil o vzdrževanju  in včasih celo brez certifikata o uporabljenem implantološkem sistemu. Pacient mora vedno vedeti kaj je dobil, saj so na ta način možna tudi eventuelna popravila, uveljavljanje garancij…Najboljše je, da si izbere utečeni tim zobozdravnik – implantolog, ki med seboj komunicirata in izbereta najboljšo oz. najbolj smotrno rešitev za pacienta, ki pa nujno niti ne pomeni implantacije. Izberite strokovnjaka, ki mu zaupate, ki za svojim delom ''stoji'' in nudi kontrole, nasvete in morebitna popravila.


KAKO DOLGO TRAJA TERAPIJA?

Vsak pacient je zgodba zase. Ko opravimo potrebno diagnostiko, se z pacientom pogovorimo o načrtu dela in časovnem okviru izvedbe. Celokupni čas je odvisen od pacientovih potreb, zdravstvenega stanja, jemanja zdravil, zdravja in kvalitete kostnine, ki bo prejela implantat ter tehnike in materialov, ki jih bomo potrebovali pri sami izvedbi. Okvirno je po implantaciji v spodnji čeljusti potrebno počakati 3 mesece, v zgornji pa 4-6 mesecev, preden lahko na implantat izdelamo krono in ga s tem obremenimo. V estetsko zahtevnih področjih, kot je področje zgornjih sprednjih zob, lahko opravimo tudi t.i. imediatno obremenitev implantata, kar pomeni, da na implantat takoj po vsaditvi dobite provizorij, ki pa ni obremenjen. Provizorij se po končanem celjenju zamenja za dokončno prevleko. Ta izvedba ni vedno možna, z njo je povezanih lahko nekoliko več zapletov kot pri prej opisani izvedbi. 

 

Pogosta vprašanja pacientov?

 

ALI POSEG IMPLANTACIJE BOLI?

Implantacija je opravljena pod lokalno anestezijo in zato ne boli. Pacient čuti vibracije strojev, ki jih uporabljamo, ne pa bolečin. Nekaj bolečine je možno pričakovati v naslednjih dneh po implantaciji, vendar večina pacientov pove, da jim je bilo veliko lažje od pričakovanega. Pri vsaditvi večjega števila Implantatov in izvedbi dodatnih kirurških postopkov, je možno pričakovati nekoliko več bolečine in daljše celjenje. Vendar pa kirurg po posegu predpiše tudi antibiotike, protivnetna in protibolečinska zdravila za lajšanje bolečine in preprečevanje okužbe implantata po posegu. Možna je tudi podplutba in oteklina, še posebej, če so bili izvedeni dodatni kirurški postopki, ki pa hitro izgine ob aplikaciji obkladkov po naših navodilih.


ALI TELO LAHKO ZAVRNE VSADEK?

Implantacija je predvidljiv postopek z visoko uspešnostjo. Kljub temu pa redko lahko pride do zavrnitve vsadka, kar pravzaprav pomeni, da se kost okoli vstavljenega implantata ni primerno zarasla in ga s tem pričvrstila. Govorimo o neuspešni osteointegraciji vsadka, katero lahko prepoznamo po mobilnosti vsadka, bolečinah okoli vsadka, lokalni rentgen pa situacijo potrdi. Ob pravilni izbiri kandidata za implantacijo je zaplet zelo redek. Implantolog je predvsem pozoren na posameznike z določenimi kroničnimi sistemskimi obolenji, avto-imunskimi boleznimi, jemanju nekaterih zdravil, pacienti z obsevalno terapijo, osteoporozo, bruksizmom, kadilci ter pacienti z zgodovino hujših oblik parodontalne bolezni. Možnost zavrnitve vsadka se seveda zmanjša tudi z upoštevanjem navodil po sami implantaciji in z primernim vzdrževanjem.


Katarina Legat Blomstedt, dr. dent. med.

Razvoj kostnega žepka – periimplantitis
Razvoj kostnega žepka – periimplantitis
Kajenje neugodno vpliva na implantacijo
Kajenje neugodno vpliva na implantacijo
Neuspešna implantacija
Neuspešna implantacija
« nazaj

« nazaj na seznam