Implantati in pogosta vprašanja pacientov, 1. del
21. april 2021

KAJ JE IMPLANTAT?

Gre za majhen vijak, navadno sestavljen iz titana, ki ga kirurg privije v kost. Služi kot umetna zobna korenina, na katero se po zacelitvi vstavi vmesnik ali abutment in preko njega individualno izdelana zobna krona.

KAKŠNE SO PREDNOSTI IMPLANTACIJE?

Implantat izboljša vaš izgled, samozavest ter zmožnost žvečenja. Ko nadomeščamo en sam zob ali manjše število zob, je navadno rešitev z implantatom najbolj elegantna in ponuja najbolj naraven videz. Mostiček namreč zahteva brušenje minimalno po enega zoba na vsaki strani vrzeli. Če so sosednji zobje intaktni – brez zalivk ali majhnimi zalivkami, je v samo strukturo zdravega zoba, zavoljo reševanja vrzeli, škoda poseči.  

Največja prednost implantatov se najbolj drastično pokaže pri brezzobih pacientih, ki so obsojeni na nošenje totalnih protez. Te po večini kljub dobri izvedbi niso povsem stabilne in se jih nekateri pacienti težko navadijo. Take proteze pokrivajo velik del ustnih tkiv in zato pacientu zmanjšajo sposobnost okušanja. Kadar pa so anatomski pogoji za stabilizacijo proteze slabi, kar je pri starejših pacientih pogosto, pa zna biti nošnja totalnih protez zaradi izpadov zelo neprijetna. 

Za kvalitetno stabilizacijo totalne proteze sta potrebna minimalno 2 implantata v spodnji in 4. v zgornji čeljusti. Implantatno podprta proteza se natančno prilega retencijskim elementom implantatov, ki gledajo v usta in  zagotavljajo dobro stabilnost. Implantatno podprta proteza je  lahko manj obsežna v izvedbi in zato z njo bolje okušamo, med govorom nam ne uhaja iz ust, žvečenje pa je udobno.

Z večjim številom implantatov pa pridobimo možnost popolnoma fiksne rešitve, kar pomeni, da zobnega nadomestka sploh ne dajemo iz ust.

ALI JE IMPLANT VEDNO NAJBOLJŠA REŠITEV?

Implantat se zdi najbolj elegantna rešitev reševanja vrzeli ali brezzobosti, a ni vedno prava ali najboljša izbira. V obzir je vedno  potrebno vzeti:

  • splošno zdravje pacienta, 
  • prisotnost sistemskih bolezni, 
  • jemanje določenih zdravil, 
  • možnost vzdrževanja, 
  • kvaliteto kosti, 
  • prehodna obsevanja v področju glave in vratu, 
  • nočno škrtanje, 
  • potrebo po dodatnih operativnih postopkih pred samo implantacijo – npr. dograditev kosti ali mehkih tkiv 
  • ter samo velikost dograditve in z njo povezane stroške in trajanje zdravljenja. 

 
Zobozdravnik vedno ponudi več možnih strokovnih rešitev za reševanje problema, pri tem opiše prednosti kot tudi slabosti izvedbe terapij, končna beseda pa je pacientova.


Imate dodatna vprašanja?

 
KAJ SE ZGODI, ČE MANJKAJOČEGA ZOBA NE NADOMEŠČAM?

 

Ker zob ni srce, se da brez njega dokaj enostavno preživeti :) Lahko pa se ob nenadomeščanju vrzeli pojavijo določeni problemi:

  • Slabša žvečna funkcija, še posebej, ko manjka več zob ali ko je vključen ključni zob v sektorjih ( prvi kočnik, podočnik).
  • Okrnjen lep nasmeh.
  • V določenih primerih sprememba izgovarjanja določenih črk.
  • Nagibanje sosednjih zob v vrzeli in nato povečano tveganje za razvoj parodontalnih žepkov ob nagnjenih zobeh.
  • Izraščanje zoba nasprotnega loka zaradi nepodprtosti. Ta lahko izraste vse do kostnega grebena manjkajočega zoba. Vzdrževanje optimalne higiene takega zoba je težje, večja je pojavnost kariesa.
  • V primeru izraščanja in nagibov sosednjih zob, je protetično reševanje nastalega stanja, v kolikor se pacient v prihodnosti zanj odloči, mnogo težje.
  • Topljenje kostnega  grebena v področju manjkajočega zoba skozi čas. To je lahko problematično, kadar se čez leta odločimo za implantat, vendar zanj ni dovolj kosti.



ALI MORAM PRENEHATI KADITI V KOLIKOR SE IMPLANTIRAM?

V kolikor želite podaljšati življenjsko dobo implantata in imeti manj zapletov v zvezi z njim ter seveda tudi posledic na drugih organih, se kajenje odsvetuje!


Imate dodatna vprašanja?


KAKO VZDRŽUJEM IMPLANTAT?

Nujna je odlična higiena ter redne kontrole, ki so v prvem letu po vstavitvi implantata pogostejše, nato pa 1x na leto.  Za higieno okoli implantatov lahko poleg mehke zobne ščetke uporabljamo tudi nitko z odebeljeno čistilno gobico, čopasto ščetko s kupolasto prirezanimi vlakni ali/ in medzobne ščetke, ki so oblikovane tako, da z njimi lažje dostopamo do težje dostopnih mest, saj imajo glave iz tanke upogljive žičke v sredini, ki so prilagojene velikostim medzobnih prostorov. Tehniko čiščenja vam pokaže vaš zobozdravnik ali higienik.


V naslednji objavi si bomo odgovorili na še nekatera pogosta vprašanja. 



Katarina Legat Blomstedt, dr. dent. med.





Sestava implantata
Sestava implantata
Brezzoba čeljust z vsadki
Brezzoba čeljust z vsadki
Fiksni most na implantatih
Fiksni most na implantatih
Predoperativno stanje - brezzoba čeljust
Predoperativno stanje - brezzoba čeljust
Stanje po implantaciji - brezzoba čeljust z vsadki
Stanje po implantaciji - brezzoba čeljust z vsadki
Končno stanje - totalna proteza na implantatih
Končno stanje - totalna proteza na implantatih
Pozor na terapijo, ki jo pacient prejema
Pozor na terapijo, ki jo pacient prejema
Zobna vrzel
Zobna vrzel
S kajenjem so povezani zapleti.
S kajenjem so povezani zapleti.
 Krona implantata
Krona implantata
« nazaj

« nazaj na seznam