Zdravljenje belih madežev na zobeh
21. september 2021

Prejšnji mesec smo objavili blog o vzrokih za nastanek belih madežev, danes pa se bomo posvetili njihovi terapiji.

VZROKI NASTANKA BELIH MADEŽEV


Terapija se nikoli ne začne brez natančnega pregleda in vzete anamneze pacienta. Z njimi skuša zobozdravnik ugotoviti vzrok zabarvanja, hkrati pa ugotovi ali je potrebna napotitev k specialistu.

Pred zdravljenjem kakršnihkoli madežev na zobeh je smiselno vedno najprej narediti profesionalno čiščenje pri higieniku, še posebej, če so vzrok za nastale bele madeže neustrezna ustna higiena. Higienik da pacientu tudi natančna priporočila o prehrani in tehniki čiščenja zob.

 

Preventiva

Prevencija nastanka belih madežev, ki so povezani z slabo higieno je vedno najboljša rešitev. Z dosledno in redno higieno, uporabo paste z fluoridi in rednimi pregledi pri zobozdravniku se belim madežem lahko izognete. Pri odraslih pacientih svetujemo, da pasto po uporabi izpljunite in rahlo izperete iz ust, ni pa potrebnega dodatnega izpiranja.

Pri pacientih, ki nosijo ortodontski fiksni aparat veljajo posebna navodila glede higiene, saj je na njihovih zobeh zaradi retencijskih dejavnikov več mest za nabiranje plaka.

Pomembna je tudi zdrava prehrana in izogibanje pogostim sladkim/kislim prigrizkom čez dan, ki vzdržujejo kontinuirano nizek pH v ustih in povzročajo daljša obdobja demineralizacije sklenine, ki vodijo v nastanek začetnega kariesa, ki ga lahko vidimo kot belkasto liso na zobu.

Odrasli pacienti lahko opravijo tudi kuro z ustno vodo po navodilih zobozdravnika.

 

Topikalna aplikacija fluoridov

Gre za nanos gela, kreme oziroma laka na zobe  v ordinaciji, ki vsebuje višje koncentracije fluoridov kot navadna pasta. Fluoridi remineralizirajo belkasta ( hipomineralizirana in porozna) področja sklenine, prepreči se napredovanje kariesa in zmanjšajo pojavnost kariesa.  Kot preventivni ukrep se aplicirajo okoli 2 krat na leto, odvisno od potreb pacienta.

 

Infiltracija

Spada v minimalno invazivno metodo terapije belih madežev oziroma zaustavljanja kariesa. Za to je potreben le en obisk, brez uporabe svedra. Zobe profesionalno počistimo in izoliramo. Površino problematičnega dela sklenine nato obdelamo s kislino. Ta povzroči odprtje mikrostrukture sklenine, nato pa preko nanesemo poseben kompozitni infiltrat v obliki laka, ki penetrira v porozne dele sklenine v notranjosti in na ta način optično  povzroči zmanjšanje bele barve, hkrati pa površinsko začepi mikrostrukturo in tako prepreči nadaljnje izhajanje mineralov.

 

 

Pogosto mesto bele lezije je tudi med zobmi. Ko zobozdravnik odkrije napredovani karies, ki nujno potrebuje sanacijo z zalivko, se nemalokrat zgodi, da na sosedu natanko nasproti zoba z luknjo opazi belo lezijo. V kolikor presodi, da gre le za površinski karies ima možnost opraviti infiltracijo in s katero se prepreči napredovanje bele lezije v pravo kariozno luknjo. Področja med zobmi so namreč najtežja za čiščenje, tam zastaja največ hrane, zato obstaja večja verjetnost, da bo bela lezija med zobmi, čez čas tudi napredovala.

Postopek infiltracije v estetskem smislu lahko ni 100% učinkovit in se po terapiji še zazna nekoliko svetlejše področje lise. Vedno pa dosežemo izboljšanje.

 


 ŽELIM ODPRAVITI BELE MADEŽE

 

 

Beljenje

V kolikor pacient ni zadovoljen s svojo osnovno barvo zob, saj se mu zdi prerumena, lahko bele lezije rešuje tako, da pobeli okolišnjo strukturo zoba in na ta način zmanjša razliko v barvi med deli zobovine. Tak način ni primeren v kolikor ima pacient aktivne kariese in ni osvojil priporočil higiene in tudi ni primeren za otroke.


Izdelava zalivke ali luske

Tukaj gre za invazivni pristop reševanja, saj izgled zob poboljšamo z brušenjem zoba in izdelavo protetične rešitve, ko imamo opravka z obsežnimi estetsko motečimi predeli zobovine in predvsem ko želimo spremeniti tudi samo obliko zoba.

 

 

Katarina Legat Blomstedt, dr.dent.med.

 

Beli madeži
Beli madeži
Natančno čiščenje okoli breketov
Natančno čiščenje okoli breketov
Aplikacija fluoridov
Aplikacija fluoridov
infiltracija
infiltracija
Jedkanje pred infiltracijo
Jedkanje pred infiltracijo
Pred infiltracijo zgornjih enic in beljenjem
Pred infiltracijo zgornjih enic in beljenjem
Po infiltraciji in beljenju
Po infiltraciji in beljenju
Pred infiltracijo zgornjih enk
Pred infiltracijo zgornjih enk
Takoj po infiltraciji
Takoj po infiltraciji
« nazaj

« nazaj na seznam