Kaj vse vključuje razširjeni pregled pri zobozdravniku?
16. oktober 2019
V naši ordinaciji smo ugotovili, da pacienti pogosto skrbijo za svoje zdravje kampanjsko. Ko je težava, se zanjo zavzamejo in sledijo navodilom zdravnika ali zobozdravnika, ko težav ni pa večkrat pozabijo na doslednost pri skrbi za svoje zdravje.


V ustih je pogost problem, da navkljub težavam in bolezenskim procesom dolgo časa ne boli. Ko pa se bolečina ali drugi znaki že razvijejo in zaradi njih pacient poišče pomoč, je stopnja bolezni lahko že v precej napredovani obliki.


V teh primerih je vedno manj možnosti za dobre, konzervativne in minimalno invazivne rešitve, mnogokrat je pa s tem povezan tudi večji finančni vložek. Zato je pomembno, da pacienti redno hodijo na preventivne preglede, ki jim v sklopu javnega zdravstva tudi vsako leto pripadajo. Vedno je lažje in bolj učinkovito pogasiti požar dokler je še majhen.


Na rednem zobozdravstvenem pregledu bomo:

  • Ocenili vaše splošno zdravje in povprašali ali ste se v preteklem letu zdravili za kakšno novo bolezen in katera zdravila prejemate. Izpolnili/dopolnili boste tudi vprašalnik o zdravju.
  • Povprašali po kakršnihkoli bolečinah in zapažanjih v področju ustne votline.
  • Ocenili kvaliteto vaše ustne higiene in ponudili nasvete pri izboljšavi.
  • Opravili popis stanja vseh zob in pregledali ali se je kje razvili novi karies.
  • Opravili pregled obzobnih tkiv in ugotovili ali imate znake vnetja dlesni ali znake parodontalne bolezni.
  • Ugotovili ali je potrebna menjava kakšne dotrajane ali neprimerne zalivke ali protetičnega nadomestka.
  • Ugotovili ali bi bilo potrebno nadomestiti kakšnega od zob oziroma vrzeli.
  • Ocenili kvaliteto vašega vgriza in pregledali čeljustne sklepe.
  • Ugotovili ali obstaja potreba po rentgenskem slikanju ali drugih diagnostičnih postopkih.
  • Ogledali si bomo tudi simetrijo in kožo vašega obraza in vratu.
  • Pretipali področne bezgavke, ščitnico ter žleze slinavke.
  • Natančno bomo pregledal in pretipali vso ustno sluznico lic, ustnic, jezika, podjezičnega področja, žrela in neba.


ŽELIM SE NAROČITI NA PREGLED



ZAKAJ ZOBOZDRAVNIK PREGLEDUJE SLUZNICO USTNE VOTLINE?


Najpomembnejši razlog je iskanje znakov predrakavih ali rakavih stanj. Mesta, kjer se pojavi oralni karcinom, so po navadi očem pacienta skrita, zato je izrednega pomena, da se ta mesta letno kontrolira in začne zdraviti, ko so spremembe majhne. Problem ustnega karcinoma je predvsem prepozno odkritje, ko se rak že razširi. To močno vpliva na izzid bolezni.



ALI STE VEDELI, DA SO ZNAKI DOLOČENIH SISTEMSKIH BOLEZNI LAHKO SPRVA VIDNI V USTIH?

Znaki nenadzorovane sladkorne bolezni se lahko sprva pojavijo v ustih v obliki pogostih bakterijskih ali gljivičnih vnetij in težje oblike parodontalne bolezni, ki se ne odziva dobro na klasično terapijo. Lahko se pojavijo tudi spremembe okusa, zmanjšano izločanje sline in drugi znaki.



ZAKAJ ZOBOZDRAVNIKA ZANIMAJO VAŠA ZDRAVILA IN BOLEZNI?

Določene sistemske bolezni in z njimi povezana terapija lahko vplivajo na izbiro ali prilagoditev terapije zobozdravniškega posega.

Primer so bolniki z srčno-žilnimi boleznimi, ki pogosto prejemajo zdravila za redčenje krvi, katerih režim jemanja je potrebno pred oralnimi kirurškimi ali parodontalnimi posegi prilagoditi, saj se v nasprotnem primeru tvegajo zapleti pri zagotavljanju kakovostnega zapiranja kirurške rane.

Nekatera zdravila pa lahko vplivajo tudi na zmanjšano izločanje sline, ki ima v naših ustih številne pomembne naloge. Če je te premalo imajo pacienti lahko težave z požiranjem, žvečenjem, povečano pojavnost zobne gnilobe, zobnih erozij -razjed ob zobnih vratovih, pogostejša vnetja in poškodbe ustne sluznice. Take paciente je potrebno v zvezi s tem izobraziti in pri njih bolj pogosto opravljati preventivne preglede in ukrepe.

Še en primer so določena zdravila, ki so predpisana za zdravljenje osteoporoze ali specifičnih rakavih bolezni. Taka terapija lahko povzroči hude težave pri zobozdravstveni oskrbi pacientov – še posebej, kadar so načrtovana zobna izdrtja. Pri takih bolnikih se rane zelo slabo celijo in lahko sprožijo hude zaplete sosednjih tkiv.

Primeri povezav med sistemskimi boleznimi in ustnimi zapleti in boleznimi so še mnogi, zato je pomembno, da ste pri naštevanju svojih zdravil natančni!




Katarina Legat Blomstedt, dr.dent.med.







Pregled glave in vratu
Pregled glave in vratu
Pregled jezika
Pregled jezika
Določena zdravila vplivajo na stomatološko obravnavo
Določena zdravila vplivajo na stomatološko obravnavo
Bele sprmembe ustne sluznice je vedno potrebno spremljati
Bele sprmembe ustne sluznice je vedno potrebno spremljati
zdravila za zdravljenje srčno-žilnih bolezni
zdravila za zdravljenje srčno-žilnih bolezni
Suha usta
Suha usta
Mesto, kjer se (pred)rakave spremembe pogosteje pojavijo
Mesto, kjer se (pred)rakave spremembe pogosteje pojavijo
« nazaj

« nazaj na seznam