Dentalni mikroskop in endodontsko zdravljenje
21. januar 2020

Dentalni mikroskop je nepogrešljiv pripomoček pri endodontskem zdravljenju zob.


Zobozdravnik se pri svojem delu srečuje z težavo opravljanja natančnih terapij v zelo majhnem delovnem področju. To še posebej pride  do izraza pri endodontskem zdravljenju zob, največkrat tistih z večjim številom koreninskih kanalov, v katerih leži vneti zobni živec. Načeloma velja pravilo, da manj kot vidiš, manj natančna je terapija, s  tem pa se prognoza oziroma izhod terapije slabša. Dentalni mikroskop terapevtu omogoči večkratno povečavo ter kvalitetno osvetlitev delovnega polja. Pri tem se nemalokrat razkrije še kakšen dodaten koreninski kanal ali ostanek infekcije znotraj zoba, ki bi, v kolikor bi ostal nesaniran, vodil v neuspeh in izbruh ponovnih težav v prihodnosti.



KAJ SPLOH POMENI ZDRAVLJENJE ZOBA?


O endodontskem zdraljenju zoba govorimo,  ko odstranimo bakterijsko vneti oziroma poškodovani živec ali pulpo iz zobnega kanala, ki leži v notranjosti zoba. Nastalo komoro natančno očistimo, dezinficiramo in jo neprodušno zapremo. Z kvalitetno  terapijo tako preprečimo ponovno infekcijo kanala. Za pacienta najbolj pomemben izhod pa je seveda ohranitev zoba in povrnitev žvečenja in nasmeha.


ŽELIM VEČ INFORMACIJ


Endodontsko zdravljen zob torej nima več zobnega živca in je na nek način mrtev oziroma avitalen. Zobni živec je pomemben pri rasti zoba med njegovim razvojem, saj se preko njega pretakajo hranila. Ko pa je zob dokončno razvit pa  lahko ''preživi'' v ustih tudi brez živca, saj se zob prehranjuje preko okolišnjih tkiv.


ALI BOLI?


Moderni pristop zdravljenja zoba ni niti približno tako grozna izkušnja kot v preteklosti. Postopek je pri vitalnem in hkrati vnetem živcu izveden pod lokalno anastezijo in zato ne boli ali pa je bolečina minimalna. Celotna terapija je lahko končana že po enem do dveh obiskih. Edini neprijetni del je držanje odprtih ust, ki pa lahko traja tudi po celo uro. Pacienti tako večkrat potožijo o bolečinah v sklepih čeljusti. Včasih je zob po posegu rahlo razbolen in si lahko pomagamo z analgetiki, vendar pa taka senzacija pri uspešnem zdravljenju vedno mine v nekaj dnevih.

 

ZAKAJ PRIDE DO POTREBE PO ZDRAVLJENJU ZOBA?

  • Odlom zoba, ki je zajel zobni živec
  • Močan udarec v zob, ki je povzročil odmrtje zobnega živca
  • Globok karies, ki je inficiral živec
  • Neuspešno zdravljen zob z ponovnim zagonom simptomov
  • Naključno odkrito vnetje (apikalni parodontitis) na rentgenskem posnetku ob koreninskem vršku
  • Včasih v  sklopu protetične predpriprave zoba


ŽELIM VEČ INFORMACIJ


Največkrat zob, ki potrebuje zdravljenje tudi boli in skeli po odstranitvi dražljaja. Pacienti nanj težko grizejo. Lahko so temno zabarvani. Bolečine jih lahko tudi zbudijo iz spanca. Nemalokrat je zob tudi majav, dlesni okoli zoba pa zatečejo, včasih pa se pojavi tudi gnojni mehurček.


Zanimivo pa je, da infekcija živca včasih poteka praktično brez bolečin. Pacienti so velikokrat presenečeni, ko jim zobozdravnik razloži, da bi bilo potrebno zob zdraviti. Da se zobozdravnik prepriča ali je zdravljenje res potrebno in utemeljeno, opravi določene diagnostične metode in  lokalni rentgenski posnetek zoba.



KAKO USPEŠNO JE ZDRAVLJENJE ZOBA?


Sami vemo, da nič na svetu ni 100%. Tudi endodontsko zdravljenje ni izjema. Uspešnost specialističnega endodontskega zdravljenja zoba je glede na napredovanost vnetnega procesa med 80 in 95%. Če pa zob ponovno zdravimo pa uspeh terapije pade za 10%.


Uporaba dentalnega mikroskopa je za terapevta zelo dobrodošel pripomoček, ki mu delo olajša in izhod terapije lahko naredi bolj predvidljiv. Z mikroskopom terapevt lažje odkrije dodatne koreninske kanale ali razvejitve zobnega živca. Odkrije lahko tudi poke zoba, ki narekujejo izdrtje zoba. Tako pacient ne zapravlja časa in denarja za zdravljenje zoba, ki se bo v prihodnosti zagotovo izkazalo za neuspešno.

 

Kljub visoki uspešnosti endodontskega zdravljenja se za endodontsko zdravljenje ne odločimo zmeraj. Kadar je zobna krona zelo uničena ali je zob močno majav, endodontsko zdravljenje ni vedno smiselno.


ŽELIM SE NAROČITI


« nazaj

« nazaj na seznam