Beli madeži na zobeh. Kaj pomenijo?
18. avgust 2021

Ali ste kdaj opazili bele lise na vaših zobeh ali zobeh vašega otroka? Te lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov, od slabe ustne higiene in z njo nastanka začetnih kariesov, pa do določenih bolezni, razvojnih nepravilnosti formacije zobovine, pomanjkanja vitaminov, prekomernega vnosa fluoridov v otroštvu pa tudi poškodbe zobovja. 

Pogosto te diskloracije niso nevarne za zdravje vaših zob, lahko pa nekatere motijo zaradi samega izgleda, še posebej če se pojavijo  na sprednjih sekalcih. Obstajajo različni načini kako se takih lis znebiti. O tem vam bo najbolje svetoval osebni zdravnik po natančnem pregledu in anamnezi.


Demineralizacija in začetni karies 

Našim zobem dajejo trdnost predvsem kalcijevi in fluoridni minerali. Plak in z njim kariogene bakterije na naših zobeh povzročajo topljenje zunanjega plašča sklenine, pri čimer se minerali izplavljajo iz zobovine. Do tega procesa pravzaprav pride vsakič po zaužitju hrane in padcu pH v naših ustih. Ko se pH povrne nazaj na izhodiščno raven in v kolikor redno izvajamo ustno higieno in jemo uravnoteženo prehrano, se površina naše sklenine zopet remineralizira. Gre torej za kontinuiran in povsem fiziološki proces. V kolikor pa plak in z njim bakterije na zobeh zastajajo dolgo časa, zobe pa neredno čistimo in imamo prehrano z premalo minerali ali imamo neugodne lastnosti sline, ki sicer deluje zaščitno,  pa lahko pride do večjega izpusta mineralov iz površine sklenine, kar lahko zaznamo kot belo liso. Zobozdravniki temu pravimo začetni karies

 

Področja sklenine, ki so bolj porozna in šibka naše oči zaznajo kot opačen beli madež. Le- ta ima tendenco, da se ob ponovni vzpostavitvi primerne in redne higiene in zobozdravniških preventivnih intervencijah različnih tipov ponovno remineralizira in popolnoma ustavi. 

V kolikor pa v tej fazi ne ukrepamo in ne spremenimo svojih navad, bo začetni karies napredoval v še globje ležeče strukture zobe. Izgubila se bo taka količina mineralov, da se bo površine zoba  vdrla sama vase, kar zobozdravnik vidi kot ''luknjo''. Na tej točki se izdelavi zalivke ne moremo izogniti.


Beli madeži po odstranitvi ortodontskih aparatov

Mehanizem nastanka belega madeža je v tem primeru tak kot je opisan zgoraj. Navadno so mesta neposredno ob breketih fiksnega zobnega aparata težavna za čiščenje in se ob nepazljivi higieni ob njih nabira nekoliko več plaka. Po odstranitvi breketov zato na teh mestih vidimo bele madeže. 

 

Hipoplazija sklenine ali Turnerjev zob

Hipoplazija pomeni, da določeni deli zoba niso pravilno oziroma zadostno formirani. To se lahko kaže z rjavimi ali belimi madeži. Ponavadi te spremembe na zobeh opazijo starši že v otroštvu. Vzrokov za nastanek  je več, od  neprimerne prehrane oz. malnutricije, bolezni z močno povišano temperaturo, kajenjem med nosečnostjo, nedonošenostjo. Ponavadi so mesta diskoloracij bolj dovzetna za nastanek kariesa, zato je redno in pogosto spremljanje le-teh nujno.

 

Flouroza

Nastane zaradi prekomerne izpostavitve fluoridom v otroštvu, ko se stalni zobje še razvijajo. Navadno so prizadeti isti zobje na eni in drugi strani. Možne so bele ali rjave lezije z spremembami površine. Fluoridi sicer ojačujejo sklenino in so njen nujen sestavni del, vendar pa ima prekomerna količina v zgodnjih letih otroštva lahko obraten efekt. Kaže se kot majhne bele, rjave, rumene pege na zobovini. Najpogosteje je možnost za nastanek fluoroze, ko fluorid vnesemo v telo iz več izvorov naenkrat, npr. fluorirana voda, požiranje fluoridne paste namesto izpljuvanja, vitaminska nadomestila… Pomembno je, da starš kontrolira, da otrok pri umivanju zob izpljune vso pasto, kontrolira pa tudi količino in poskrbi za nakup otroške paste z manjšo vsebnostjo fluoridov. 


Poškodba zoba

Če mlečni zob utrpi udarec in povzroči poškodbo zametka stalnega zoba, ki še ''počiva'' v kosti čeljustnice, to lahko privede do zmanjšane vsebnosti mineralov na točki poškodbe, kar se lahko kaže z spremembo barve, ko zob izraste. Ponavadi je prizadet le en zob na eni strani in ne simetrično na obeh straneh kot pri fluorozi.


Zdravljenje madežev

Vedno je potrebno najprej ugotoviti vzrok zabarvanja. Včasih pregled razkrije, da so madeži le površinski in odredi enostavno rešitev – profesionalno čiščenje pri ustnem higieniku. Več o možnostih zdravljenja belih madežev pa si preberite v naslednji objavi.

 

Katarina Legat Blomstedt, dr. dent. med.

Tipične bele lise
Tipične bele lise
Ključni dejavniki pri nastanku kariesa
Ključni dejavniki pri nastanku kariesa
Proces remineralizacije in demineralizacije odvisen od pH
Proces remineralizacije in demineralizacije odvisen od pH
Breketi ortodonstkega aparata otežujejo dobro higieno
Breketi ortodonstkega aparata otežujejo dobro higieno
Stanje po odstranitvi aparata
Stanje po odstranitvi aparata
Fluoroza
Fluoroza
« nazaj

« nazaj na seznam