11 nasvetov za zdrava usta!
07. september 2019
VZEMITE USTNO ZDRAVJE V SVOJE ROKE!

1) Pred spanjem si vedno očistite zobe.

Priporočljivo pa si jih je očistiti vsaj 2- krat na dan.

2) Osvojite dobro tehniko čiščenja.
Pri čiščenju moramo biti natančni in si vzeti čas. Boljše je očistiti zobe enkrat temeljito kot pa trikrat površno. Uporabljajte mehko ščetko, ki ne poškoduje sklenine. V kolikor mehkih oblog ne odstranite redno, se lahko spremenijo v kamen. Za odstranitev tega pa je potreben obisk pri higieniku.




3) Ne zanemarite jezika.

Bakterije se v plaku lahko nabirajo tudi na jeziku, še posebej pri pacientih, ki imajo bolj razbrazdano obliko. Po čiščenju zob zato nežno poščetkajte še hrbtišče jezika. Pomagalo bo tudi pri zmanjševanju neprijetnega ustnega zadaha.



4) Uporabljajte fluoridno zobno pasto.

Proizvajalec, okus in belilna sredstva niso zares pomembna. Pomemben je dnevni vnos fluoridov, ki ščitijo zobe pred nastankom gnilobe. Fluoridi se borijo proti kariogenim bakterijam, hkrati pa je sklenina pod njihovim vplivom bolj odporna proti zobni gnilobi.

5) Nitkanje je tako pomembno kot ščetkanje.

Zobna ščetka ali prha medzobnih prostorov ne dosežeta. V Kolikor ne uporabite nitke pomeni, da okoli 30% površin niste očistili. Največkrat se zobni karies razvije ravno tu, saj pacienti področje največkrat zanemarjajo.




6) Brez izgovorov za nitko.

Nitkanje je včasih tehnično težavno, še posebej ko imajo pacienti veliko zobnih nadomestkov. V kolikor imate težave vam tehnik pokaže najboljšo obliko čiščenja medzobnih prostorov za vas.

7) Ustna voda?

Pri pacientih, ki imajo veliko število kariesov in jim gniloba tudi hitro nastaja je smiselno premisliti o ustni vodi. Podobno gre pri pacientih z suhimi usti zaradi raznih bolezni ali zdravil. Ustna voda nikoli ni nadomestilo za mehansko čiščenje temveč je dober dodatek k preventivi ustnih bolezni.

8) Pijte vodo.

Je najbolj priporočljiva za lajšanje žeje in optimalna pijača iz vidika preventive zobnih bolezni. Po vsaki jedi je usta smiselno splakniti z malo vode, da se nivo PH in z njim zakisanost ustne votline ponovno uravna.

9) Omejite vnos sladkorjev in kisle hrane in pijače.

To so povzročitelji zobne gnilobe in zobnih erozij – kemičnih poškodb zobne površine. Sladkor se v zadnji fazi spremeni v kislino, ki zmehča oziroma natopi površino sklenine, iz tega se pa kasneje lahko razvije zobna gniloba. Gazirane pijače, sadni sokovi, kisli čaji in sadje delujejo na podoben način. To ne pomeni, da morate z vsem naštetim popolnoma prenehati, temveč da ste na dnevni oz. tedenski vnos takih jedi bolj pozorni.



10) Jejte hrustljavo in sveže sadje ter zelenjavo.

Izogibajte se predelani, lepljivi hrani.

11) 1-2 krat na leto obiščite zobozdravnika.

Ta poleg zdravja zob oceni tudi zdravje dlesni in ostalih sluznic ustne votline. V kolikor so obski redni so tudi intervencije navadno manjše in enostavne.




_________________________________________________________________________________________________________

DRAGI PACIENTI!


Kot vsako leto, tudi letos v oktobru poteka akcija TEDEN ZDRAVIH DLESNI. Ker naša ordinacija podpira vse preventivne aktivnosti, vam v mesecu oktobru od 21.10. do 25.10. 2019 nudimo brezplačne preventivne preglede in delimo nasvete v zvezi z ustnim zdravjem.


Naročite se lahko preko telefona ali preko e-maila.

Pridite in povprašajte vse kar vas zanima!

______________________________________________________________________________________________

« nazaj

« nazaj na seznam