Obnova estetike in žvečne funkcije po hujši kronični obrabi zobovja
04. maj 2022

Mlada odrasla pacientka je prišla na pregled zaradi občasno skelečih zob. Pregled je razkril nekaj kariesov, ki so bili deloma vzrok njenih težav. Druga težava je bila močna obraba zobovja, ki je bila za njena leta povsem neprimerna. Normalno mladi odrasli med govorom in nasmehom pokažejo določeno mero sprednjih zob. Z leti se zobna tkiva obrabljajo, zobje se lahko vizualno krajšajo, mehka tkiva lic in ustnic pa se daljšajo v smeri gravitacije. Na ta način z leti kažemo vse manj zob. 

Prekomerna obraba pri mladem pacientu zato lahko vodi v starikav videz. Kadar so obrabljeni tudi zadajšnji zobje – kočniki in ličniki, torej zobje, ki determinirajo višino spodnjega dela obraza, pa se ta del obraza lahko skrči, kar spet botruje k starikavem videzu. 

 

Gospa je imela tako močno obrabo, da na ploskvah zadnjih zob ni bilo več anatomskih vrškov in sklenine. Vrški so pomembni za kvaliteto žvečenja in za vodenje naše čeljusti med žvečenjem. Če jih ni, naše čeljusti izgubijo informacijo pravilnega žvečenja, kar lahko vodi v nefiziološke gibe čeljusti in s tem v dodatno okvaro zobnih tkiv.

Preden smo lahko obnovili manjko zobovine, smo morali ugotoviti vzroke, ki so botrovali temu stanju

Vzrokov za prekomerno obrabo zobovja, ki ni skladna s starostjo pacienta, je lahko več:

  • V današnji dobi je v porastu t.i. bruksizem ali nočno. Lahko gre za stiskanje čeljustnic na mestu ali pa škrtanje, ki je navadno izraženo bolj v eno smer kot drugo. Zobje so na strani večje obrabe krajši kot na drugi strani, celoten izgled nasmeha pa je tako lahko asimetričen. Značilni so pogosti izpadi zalivk in zlomi ter občutljivost zob. Nočnega škrtanja se pacienti ne zavedajo, zato ga je težko preprečiti. Vzroki so mnogokrat nepojasnjeni, lahko pa obdobje škrtanja sovpada z stresnim obdobjem v pacientovem življenju.

ZDI SE MI DA ŠKRTAM IN POTREBUJEM PREGLED

 

  • Mehanska obraba lahko nastane tudi zaradi določenih razvad kot so grizenje predmetov ( npr. kulija). 


  • Obraba zobovine pa je lahko tudi kemična – povzročena z kislinami, ki natopijo našo zobovino in jo naredijo bolj dovzetno za mehansko poškodbo. 


Kisline v naša usta lahko pridejo iz zunanjosti ali notranjosti telesa. Najpogostejše gre za zelo pogosto pitje gaziranih in kislih pijač, izotoničnih športnih pripravkov, sokovNaša usta kisajo tudi razne droge in alkohol in določena zdravila. Lahko pa ne gre za vnašanje kislin od zunaj. Ta zaide v usta lahko tudi zaradi refluksa želodčne kisline ali pa kroničnega bruhanja, ki je značilen za bulimijo.


  • Najhujša pa je kombinacija kemične in mehanske obrabe. Kislina naredi dobre pogoje, da se ob močnih griznih silah dokaj hitro lahko uniči vsa sklenina. Ko se enkrat izpostavi spodaj ležeči dentin, ki je še mnogo mehkejši od sklenine, pa ta obraba lahko hitro napreduje vse do zobnega živca. Zato imajo taki pacienti neredko tudi občutljive zobe na temperaturne spremembe, plombe pa pogosto izpadajo ali se lomijo.Preden se lotimo obnove zobovja, je zato vedno potrebno ugotoviti vzroke za obrabo in jih odpraviti preden se izdela neka končna rešitev za pacienta. Pri pacientki smo ugotovili nočni bruksizem. Pogosto se je zbujala z bolečimi žvekalnimi mišicami, zalivke pa so ji pogosto izpadale ali se lomile. Prav tako je bilo ugotovljena pretekla bulimija in uporaba grobe zobne ščetke.


Izdelali smo ji nasvete o zdravi prehrani, pijači ter vzdrževanju ustne higiene in izdelali opornico za preprečevanje poškodb med škrtanjem. Z odpravo kariesov smo vzpostavili zdrava usta. Kemični element poškodbe zobovja je bil tudi pod kontrolo, kaj pa mehanski? 


Opornica je po nekaj mesecih kazala izrazite znake obrabe. Gospa svojega škrtanja ni morala povezati z stresom, kar bi se dalo eventuelno zdraviti z vajami sproščanja, meditacijo itd.. Vzrok za to je ostal nepojasnjen, zato smo gospo napotili k Davidu Vozliču dr. med., dr. dent. med., spec. maksilofacialni kirurg, ki je v žvekalne mišice injiciral botulin toxin. Gre za majhne doze, ki ne vplivajo na izgled obraza, vendar so zadostne, da odpravijo nezavedno stiskanje ponoči.


Istočasno smo opravili estetsko in funkcijsko diagnostiko stanja. Za to smo potrebovali poleg poglobljenega pregleda še fotografije in scan, na podlagi katerega smo izdelali 2D simulacijo obnovitve zobovja in jo nato v 3D obliki preverili v ustih.  Ko smo bili prepričani, da so velikosti zob in nove linije primerne ter da je pacientki griz udoben, smo se lotili izdelave dolgoročnega provizorija. Ker je šlo za veliko spremembo zobnih višin, smo se odločili za daljše obdobje spremljanja provizorija za katerega smo izdelali tudi novo opornico. Na ta način smo pridobili čas za spremljanje učinkovitosti terapije bruksizma, pacientka pa se je tudi navadila na novo stanje.

 

ŽELIM IZBOLJŠATI SVOJ NASMEH

 

Čez nekaj mesecev smo na kontroli ugotovili stabilno stanje. Gospa se je navadila na griz in ta je bil za razliko od prej učinkovit. Opornica ni kazala znakov obrabe. Imeli smo zeleno luč za izdelavo končne rešitve.

Ta je vključevala izdelavo polnih in delnih keramičnih prevlek na zadajšnjih zobeh ter dograditev z zalivkami na sprednjih zobeh od 2  do 2 zgoraj in spodaj ter spodnjih osmicah. Predhodno je bila svetovana ortodontska korekcija tesnega stanja zgornjih sekalcev, a se gospa za to ni odločila.  Ker so bili zgornji sekalci nekoliko izraščeni, meja dlesne pa nesimetrična, smo za popolno estetiko razmišljali še o kirurški korekturi dlesne ( podaljšanje kliničnih kron), a se za to na koncu nismo odločili, saj pri nasmehu tega predela pacientka niti ni pokazala. 

Pri brušenju smo se držali načel minimalno invazivnega pristopa. Zaradi načrtovanega dviga griza določenih mest na zobeh praktično ni bilo potrebno obrusiti. 

Protetično delo je bilo izgotovljeno postopoma v več fazah. Gospa je na koncu dobila novo opornico in ponoven pregled pri kirurgu, ki ni ugotovil potrebe po novi aplikaciji botulina. Pacientka se je obvezala na redne kontrole, na katerih spremljamo tudi potrebo po novi aplikaciji botulina, saj je delovanje tega le začasno. To je pomembno, saj v primeru ponovnega izbruha bruksizma lahko pride do poškodb protetičnega dela, navkljub premišljeni izbiri materialov in primerni uskladitvi medčeljustnih odnosov.

Sam proces je bil resnično dolgotrajen in vsi smo bili veseli, ko smo bili pri koncu. Kronične obrabe se po navadi ne da hitro rešiti. Potrebna je premišljena diagnostika, ugotovitev vzrokov poškodb in nato natančna izvedba posega ter vzdrževanje, ki je del vsake zdravstvene terapije.


Katarina Legat Blomstedt, dr.dent.med.

Katarina Legat Blomstedt, dr.dent.med.

 

začetno stanje
začetno stanje
začetno stanje
začetno stanje
začetno stanje
začetno stanje
začetno stanje
začetno stanje
začetno stanje
začetno stanje
2d simulacija
2d simulacija
simulacija
simulacija
simulacija
simulacija
simulacija
simulacija
končno stanje
končno stanje
končno stanje
končno stanje
končno stanje
končno stanje
končno stanje
končno stanje
končno stanje
končno stanje
končno stanje
končno stanje
opornica
opornica
prej-potem
prej-potem
« nazaj

« nazaj na seznam