Na kaj moramo pomisliti, ko začne zob spreminjati barvo?
27. februar 2023

Obstajajo različni vzroki zakaj določeni zob ali več njih izgubi svoj lesk ali spremeni svojo barvo. 
Najpogostejši razlog je po navadi kajenje, sledijo pa zabarvanja zaradi hrane in pijače, kot sta rdeče vino ali kava. Včasih pa zabarvanje izvira iz procesov, ki se dogajajo v zobu samem. Po navadi gre za strukturne spremembe, ki nastanejo znotraj zobovine, ko odmre zobni živec. To se lahko zgodi pri močnejšem  udarcu v zob ali kadar je  kariozni proces napredoval do te mere, da je prizadel zobni živec. Pacienti so po navadi presenečeni, da jim je zob odmrl brez kakršnih koli bolečin, vendar je tak scenarij dokaj pogost.     

      

Zob lahko spremeni barvo tudi po endodontskem zdravljenju koreninskih kanalov. Zabarvanje je lahko na račun penetracije razpadlih produktov živca v steno zobovine, kar se zgodi še pred dejanskim zdravljenjem zoba ali pa na račun pigmentov materiala, ki ga uporabimo za končno zapiranje koreninskega kanala.

 

Ker so zabarvani zobje, še posebej v sprednjem sektorju, estetsko moteči imamo na voljo več rešitev za poboljšati barvo zoba. Rešitve sovpadajo predvsem z količino in kvaliteto zobovine. Kadar je te malo, se odločimo za radikalnejše rešitve z polnoporcelanskimi ali z cirkonijevimi prevlekami in eventualno zatički v barvi zoba. Kadar pa je krona dobro ohranjena pa nastopi možnost notranjega beljenja.

 


Kako poteka notranje beljenje zoba?

Za beljenje zob se uporabljata vodikov peroksid ali karbamid peroksid v različnih koncentracijah. Sredstva za beljenje zob delujejo tako, da prodrejo skozi sklenino, kjer kemično reagirajo pigmenti, ki se obarvajo v svetlejše odtenke.


Pogoj za pričetek notranjega beljenja je dobro opravljena endodontska polnitev zoba, katero ocenimo na lokalnem rentgenu. Zoba nikoli ne belimo v kolikor obstajajo nerazrešeni vnetni znaki in simptomi na dotičnem zobu ali drugje v ustni votlini.


Postopek beljenja je za pacienta neboleč in hiter. Pacientu sprva izoliramo željeni zob in nato pripravimo odprtino na zadnji strani zoba in jo primerno podložimo. Vanjo  nato vstavimo belilno sredstvo ter zapremo z začasno zalivko. Belilo se menjuje tedensko, po navadi ga zamenjamo dva do trikrat. Po doseženi želeni barvi in aplikaciji začasne zalivke pa po tednu do dveh čakanja oskrbimo zob z končno zalivko. Pred samo terapijo je smiselno fotografirati izhodiščno stanje in zabeležiti trenutno in željeno barvo.


Pacient se mora zavedati, da pri določenih tipih zabarvanj lahko pričakujemo boljše uspehe kot pri drugih. Najbolje se odzovejo zobje, ki so svetlo rumeno zabarvani. Nato sledijo sivi zobje. Najslabše pa se na beljenje odzovejo popolnoma črno ali zelo temno rumeno zabarvani zobje.

 

ŽELIM IZBOLJŠATI BARVO ZOB


Kaj pa če so vsi zobje zabarvani?

Na barvo posameznikovih zob vpliva genetika, procesi staranja in kvaliteta vzdrževanja.  Vzrok za bele, rumenkaste ali rjave madeže na zobeh so lahko tudi degenerativne spremembe v razvoju zob in vpliv nekaterih zdravil ( npr. tetraciklini). Pogosto pa so vzrok za temnejše obarvano zobovje razvade v smislu kajenja in specifične prehrane.


V vsakem primeru se beli zobe vedno šele po opravljenem čiščenju in poliranju zob z zobno pasto. Na ta način se znebimo zunanjih madežev na zobovini in včasih so pacienti že z temi rezultati povsem zadovoljni in ni več potrebe po beljenju!



 



Če pa pacient želi še dodatno izboljšati barvno nianso zob, ki jih pokaže pri nasmehu, pa se odločimo za zunanje beljenje. Obstajajo različni sistemi zunanjega beljenja zob. V naši ordinaciji uporabljamo Ultradent Opalescence Boost gel, ki je kemično aktiviran belilni gel, ki vsebuje 35% vodikov peroksid. Ob tem dlesni primerno zaščitimo. V večini primerov dosežemo želeni rezultat že po eni seji beljena, za močnejša zabarvanja pa je potrebno izvesti dodatno sejo.





Možno je tudi lasersko beljenje  pri katerem so rezultati hitrejši in bolj intenzivni.

 

Beljenje zob lahko izvajate tudi sami doma, toda pod zobozdravnikovim nadzorom in z rednimi kontrolnimi pregledi. Metoda beljenja zob na domu se izvaja z nižjo koncentracijo peroksida. Zaradi tega poteka beljenje zob nekoliko dlje časa, saj se prvi rezultati pokažejo šele po nekaj dneh.

 

Če ima pacient zalivke na sprednjih ploskvah zob, ga je potrebno seznaniti, da bo z beljenjem zobovine prišlo do vizualne razlike med zalivko in zobom in je zato po končanem beljenju, ko smo dosegli želeno svetlejšo barvo, potrebno zalivke zamenjati.

 

 Koliko časa traja belilni učinek?

 

Pridobljena belina zob, ki jo pridobite z beljenjem, žal ni stalna. Koliko časa bo belina ostala, je odvisno od vsakega posameznika. Pomembno je tudi, kako skrbite za zobe ter od prehrane in drugih razvad. Načeloma pa traja belina od nekaj mesecev do nekaj let.

 


Katarina Legat Blomstedt, dr.dent.med.

« nazaj

« nazaj na seznam