Pasti zobnega kamna
17. junij 2020
KAKO NASTANE ZOBNI KAMEN?


Vsi vemo, da je vzdrževanje ustne higiene pomembno za boj proti zobnemu kamnu. Ampak ali veste kaj kamen pravzaprav je, kako nastane in kaj se zgodi, če ga ne odstranimo?

 

KAJ JE KAMEN?

Tudi pri pacientih, ki odlično skrbijo za čistočo svojih zob, se v ustih nahajajo bakterije. Te se pomešajo z proteini in stranskimi produkti hrane v tako - imenovani plak, ki se nalepi na zobne površinenajvečkrat ob ali malo pod dlesnijo, lahko pa tudi na robove plomb ali prevlek, še posebej če prehodi med nadomestkom in zobovino niso gladki. V plaku se nahajajo tudi bakterije, ki lahko škodujejo vašim zobem in dlesnim ter povzročajo zobno gnilobo ter vnetje dlesni. Če plak dnevno odstranjujemo, se z lahkoto izognemo takim posledicam.Problem pa nastane, ko plaka več časa ne odstranimo in kadar nimamo prave tehnike čiščenja ter kronično izpuščamo določena področja zob, kjer plak zastaja. Minerali iz področnih žlez slinavk se sčasoma pomešajo v plak in ga spremenijo v trd in težko odstranljiv kamen. Le ta se nahaja tik pod dlesnijo, najpogosteje v medzobnih prostorih in je zato velikokrat očem skrit, lahko pa se nahaja tudi nad dlesnijo. V tej fazi je potreben obisk pri ustnem higieniku, saj ga pacient sam ne more več odstraniti.Intervju o ustnih boleznihKAKO KAMEN VPLIVA NA NAŠE ZOBE IN DLESNI?


Nalaganje kamna otežuje dobro čiščenje in nitkanje, zato je možnost nastanka zobne gnilobe večja. Oteženo čiščenje dlesni vpliva tudi na nastanek vnetja ali gingivitisa, ki se kaže z rdečo, bolj ali manj oteklo in včasih krvavečo dlesnijo ob robu zob. To je najblažja oblika vnetja obzobnih tkiv. Ko po odstranitvi kamna pacient zopet vzpostavi dobro higieno, se stanje popolnoma popravi v roku dobrega tedna.


 

V kolikor pa kamen še naprej zastaja pa se pri nekaterih ljudeh lahko razvije začetna oblika parodontalne bolezni. Zanjo je značilna izguba kostnine okoli zoba, zaradi katere ob zobeh nastanejo žepki v katerih se plak in z njim kamen vedno bolj kopiči. Po navadi je potek bolezni počasen, ljudje v začetku ne občutijo težav, prve znake pa ponavadi odkrije zobozdravnik ob rednem pregledu. To je skrajni čas, da začnemo borbo proti kamnu in sledimo navodilom zobozdravnika. V nasprotnem primeru lahko parodontalna bolezen sčasoma popolnoma uniči obzobna tkiva.Značilnosti napredovane pardontalne bolezni so:

• Močna izguba obzobne kostnine kateri sledi umik dlesne - videz podaljšanih zob
• Sprememba položaja zob
• Izguba zob
• Ustni zadah
• Zobni abscesi – akutne bakterijske otekline dlesni okoli prizadetega zoba
• Oteženo žvečenje
• Poslabšanje določenih sistemskih bolezni kot je na primer sladkorna bolezenVas zanima več o parodontologiji?


« nazaj

« nazaj na seznam