Digitalno zobozdravstvo
24. marec 2021

Modernizacija odtiskovanja zob z intraoralnim skenerjem

Za pacienta najbolj neprijeten del pri pridobivanju novega protetičnega dela, na primer zobne krone, je odtiskovanje zgornje in spodnje čeljusti. V odtisno žlico  naložimo odtisno maso in jo nato vstavimo pacientu v usta. Če želimo, da je odtis in s tem bodoča kvaliteta protetičnega izdelka dobra, mora biti pacient med samim odtiskovanjem čim bolj sproščen in miren, odtisna masa pa mora biti v ustih dovolj časa, da se popolnoma strdi, kar lahko traja kar nekaj minut. Te minute se pri pacientih, ki so utrujeni že od samega posega brušenja zob in držanja odprtih ust ali pa pri pacientih, ki imajo poudarjen refleks bruhanja, izredno dolge. 


Z intraoralnim skenerjem se popolnoma izognemo dajanju odtisne mase v usta. S tem je izkušnja za pacienta manj neprijetna. Tak način odtiskovanja je tudi hitrejši in bolj natančen. Po koncu skeniranja, nam program namreč omogoča pregled natančnosti odtisa in pregled kvalitete zobozdravnikovega brušenja. Pri starem načinu odtiskovanja je bilo potrebno v primeru nekorektnega odtisa celoten postopek ponoviti, odtiskovanje z  intraoralnem skenerjem pa omogoča popravek le na kritičnem mestu, za kar porabimo manj kot minuto.

 

Želim se naročiti  

Sama izkušnja odtiskovanja je za pacienta tudi zanimiva, saj lahko na digitalnem zaslonu sledi kreiranju svojega lastnega 3d odtisa. Z tako vizualizacijo ima boljši vpogled v nastanek končnega izdelka, predvsem pa mu omogoča pogled v lastno ustno votlino iz povsem druge perspektive.

 

Intaroralni skener je nepogrešljiv pripomoček tudi pri načrtovanju protetične, ortodontske in implantološke terapije. Z vnosom pacientovih fotografij in 3D skena v program, lahko pacientu omogočimo vizualizacijo bodočega protetičnega načrta. Pacient lahko pokomentira obliko ali dolžino bodočih zob, še preden smo začeli kakršen koli poseg brušenja v njegovih ustih. Slika lahko pove tisoč besed, zato lahko s pomočjo digitalnega načrtovanja pacientu tudi lažje predstavimo potrebne terapije, omejitve in pripravljalne postopke za dosego končnega cilja.




Katarina Legat Blomstedt, dr. dent. med.


Želim izvedeti več informacij

 
Odtisna žlica
Odtisna žlica
Alternativa odtiskovanju po klasični metodi je skeniranje
Alternativa odtiskovanju po klasični metodi je skeniranje
Digitalno oblikovanje nasmeha
Digitalno oblikovanje nasmeha
Digitalno oblikovanje nasmeha prej in po
Digitalno oblikovanje nasmeha prej in po
« nazaj

« nazaj na seznam