Ali je pasta z ogljem dobra zame?
09. april 2019
Mnogo pacientov je v zadnjem času postavilo vprašanje ali zobozdravniki priporočamo pasto z ogljem?

Te paste se reklamirajo kot pripomoček pri beljenju zob, vendar se moramo vprašati ali in v kolikšni meri so za naše zobe primerne. Pasta z ogljem je v primerjavi z navadno pasto bolj abrazivna, zato se zdijo po temeljitem čiščenju zobje bolj beli – odstrani namreč površinske madeže, ki nastanejo lahko zaradi specifične ustne flore in razvad kot so kava, rdeče vino, cigareti, zeleni čaj…

Redno čiščenje s pasto z ogljem bi sčasoma privedlo lahko tudi do obrabe zdrave sklenine. Sklenino bi lahko odščetkali do te mere, da bi temnejši predeli zoba – dentin, začeli prosevati in zob bi bil z tanjšim plaščem sklenine videti bolj rumen, postal pa bi tudi bolj občutljiv.

Poudariti je potrebno tudi dejstvo, da določene paste z ogljem ne vsebujejo ključnega zaščitnika pred zobno gnilobo – fluoridov. Ti so ključnega pomena pri preventivi zobnih bolezni, zato zobozdravniki odraslim pacientom svetujemo vsakodnevno čiščenje zob s pasto z fluoridi 1500ppm.

V kolikor vas motijo madeži, ki jih sami s pasto ne morete odpraviti je najboljše, da se oglasite pri ustnem higieniku ali svojem zobozdravniku, ki bo opravil pregled in ugotovil vzrok zabarvanja zobovine ter za vas izbral primerno terapijo, največkrat v obliki ultrazvočnega odstranjevanja kamna, poliranja z visoko abrazivno pasto za profesionalno uporabo, včasih pa tudi s peskanjem. Na ta način lahko pri vseh dosežemo bolj bel nasmeh, če pa si pacient želi še svetlejšega odtenka pa preverimo ali obstaja možnost beljenja.
« nazaj

« nazaj na seznam