8 Nasvetov za boj proti zobnemu kamnu
08. september 2019





1. ŠČETKAJTE VSAJ 2x NA DAN PO 2MINUTI.

Ščetkajte vedno od dlesni proti zobu. Uporabljajte ščetko z manjšo glavo in mehkejšimi ščetinami , ki bo lažje očistila težko dosegljiva področja. Natančno očistite vse ploskve zoba.



2. NITKAJTE, NITKAJTE IN ŠE ENKRAT NITKAJTE.

Le tako boste dosegli medzobna področja, ki jih sama ščetka ne. Pravilno tehniko nitkanja naj vam pokaže izbrani zobozdravnik.



3. UPORABLJAJTE PASTO Z FLUORIDI.

Fluoridi bodo remineralizirali poškodovano površino sklenine in jo naredili bolj odporno proti gnilobi.



ŽELIM SE NAROČITI NA ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA



4. SKRBITE ZA KVALITETNO PREHRANO.


Bakterije v vaših ustih komaj čakajo na zaužite sladkarije in škrobne izdelke. Takrat v ustih formirajo kisline, ki oslabijo površino zob in jih naredijo bolj izpostavljene zobni gnilobi. Jejte zdravo, hrustljavo in čim manj predelano, svežo hrano. Izogibajte se pogostim prigrizkom, saj več kot je le teh čez dan, bolj kontinuirano kisla so naša usta. To ne pomeni, da se jim morate popolnoma izogniti, vendar le, da ste zmerni in morda boljše izbirate tip prigrizka. Vzamite jabolko namesto čokolade!






5. PIJTE VODO, med in po obrokih.



6. NE KADITE!


Kadilci imajo ponavadi bolj zabarvane zobe, zadah, več kamna in večjo možnost razvoja parodontalne bolezni z hujšim potekom. Kajenje je tudi eden od faktorjev razvoja raka ustne votline in prebavil, vpliva pa tudi na razvoj kardiovaskularnih bolezni.





7. ODPRAVITE MEHANIČNE VZROKE ZASTAJANJA PLAKA.


Lahko vam čiščenje otežuje zobna luknja, lahko pa tudi slabo izdelana ali nespolirana zalivka, lahko previsna prevleka. Pogosto otežuje čiščenje tudi tesno stanje zob in ostale ortodonstke nepravilnosti.








8. REDNO OBIŠČITE SVOJEGA ZOBOZDRAVNIKA.

Ta bo preveril kvaliteto ustne higiene in ali vam morda kamen kje že ne zastaja.



ŽELIM SE NAROČITI


8 NASVETOV ZA BOJ PROTI ZOBNEMU KAMNU
8 NASVETOV ZA BOJ PROTI ZOBNEMU KAMNU
« nazaj

« nazaj na seznam